Σελίδες

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Κυλλήνη: Τράτα ψάρεψε επικίνδυνο λεοντόψαρο στα νερά του Ιονίου




  Πηγή...ΗΛΕΙΑ LIVE





Κυλλήνη: Τράτα ψάρεψε επικίνδυνο λεοντόψαρο στα νερά του Ιονίου


Μετά τους τοξικούς λαγοκέφαλους, αισθητή κάνουν την παρουσία τους και τα λεοντόψαρα. Μόλις δύο μέρες μετά την αλίευση του επικίνδυνου αυτού είδους στην περιοχή της Κεφαλονιάς, χθες τράτα από την Κυλλήνη, αλίευσε ακόμα ένα στα νερά του Ιονίου.

Ο Πέτρος Γιαβάσης με την τράτα “Γεώργιος Γ” στην επιστροφή του από την καθημερινή “έξοδο” της δουλειάς, φτάνοντας στο λιμάνι της Κυλλήνης, έδειξε το ξεχωριστό αυτό αλίευμα που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή το πως θα το πιάσει κάποιος λόγω του δηλητηρίου που έχει στα αγκάθια της ράχης του κυρίως.
Με την άφιξη της τράτας στο αλιευτικό καταφύγιο της Κυλλήνης, το λεοντόψαρο, αποτέλεσε το απόγευμα της Κυριακής, σπάνιο θέαμα και αντικείμενο συζήτησης για πολλούς στο λιμάνι.
Εισβολέας
Το ξενικό λεονταρόψαρο Pterois miles (λεοντόψαρο, devil firefish, common lionfish) πρωτοεμφανίστηκε στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Ρόδο, το καλοκαίρι του 2015 και είναι τροπικό ψάρι, που κατάγεται από τον Ινδικό Ωκεανό, όπου φτάνει από την Ερυθρά Θάλασσα, τον Περσικό Κόλπο και τη Νότια Αφρική στα δυτικά, ίσαμε την Ινδονησία και τη Σουμάτρα, στα ανατολικά.
Το είδος εισήλθε στην Μεσόγειο, μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, είναι δηλαδή ένας Λεσσεψιανός μετανάστης. Ο πληθυσμός του δείχνει γρήγορη εξάπλωση στην ανατολική Μεσόγειο, για αυτό κατατάσσεται μεταξύ των χωροκατακτητικών εισβολέων. Οι συχνές αναφορές, επιβεβαιώνουν τον εισβολικό χαρακτήρα του είδους, όπως έχει επισημανθεί σε σχετικές ανακοινώσεις.
Εξαιτίας των δηλητηριωδών μακρόστενων αγκαθιών που φέρει το είδος, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για το πως θα το πιάσει κάποιος ώστε να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα και τρυπηθεί από τα αγκάθια του. Ωστόσο όπως λέγεται το λεονταρόψαρο μπορεί να καταναλωθεί όπως και το ψάρι «σκορπιός», το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια και φέρει παρόμοιο δηλητήριο στις αγκάθια.
leonto 2
Τα επικίνδυνα αγκάθια και οι τρόποι αντιμετώπισης
Το λεοντόψαρο φέρει αιχμηρά δηλητηριώδη αγκάθια στα ραχιαία, κοιλιακά και εδρικά πτερύγια. Σε περίπτωση τσιμπήματος, ο πόνος είναι οξύς και παρατηρείται φλεγμονή στην περιοχή γύρω από το τσίμπημα. Αν και το τσίμπημα του λεοντόψαρου δεν είναι θανατηφόρο, υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις που οδήγησε άτομα να νοσηλευτούν υπό εντατική παρακολούθηση λόγω αναφυλακτικού σοκ. Σε περίπτωση τσιμπήματος από λεοντόψαρο συνιστάται η χρήση σακούλας άμεσης θερμότητας «heat pack» ή μούλιασμα της περιοχής σε χλιαρό νερό όχι πέραν των 50 βαθμών. Λόγω του ότι το δηλητήριο του λεοντόψαρου είναι πρωτεϊνικής φύσεως, η υψηλή θερμοκρασία έχει την ιδιότητα να το εξουδετερώνει. Επίσης, ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στο δηλητήριο, έτσι σε περίπτωση τσιμπήματος καλό θα ήταν να επισκεφθούμε ιατρικό κέντρο.
Με πληροφορίες από iefimerida.gr και philenews.com
leonto3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου